Menu

Sabayon met kriek van Mort Subite, kersen en vanille-ijs

sabayon kriek 2 copy

 

Er is zo’n periode geweest dat ik bijna elke week sabayon maakte, en dan liefst nog met kriekbier. Toen ik onlangs in de supermarkt liep en deze mooie nieuwe flesjes van Mort Subite zag, moest ik er weer aan denken. En zo kwam ik op het idee om deze klassieker nog eens op tafel te zetten. Voor sabayon gebruik ik steeds hetzelfde trucje ‘3,6,9’ dat ik leerde van een Franse chef bij wie ik werkte tijdens mijn studentenjaren. 3,6,9 staat voor 3 eidooiers, 6 eierdopjes suiker en 9 eierdopjes wijn/champagne/bier. Je hoeft voor dit recept dus helemaal niks af te wegen. Gebruik gewoon een leeg eierdopje als maatstaf. Ik ben zelf nog altijd voorstander van die oude koperen pannetjes (ik gebruik er eentje van mijn grootvader) als het op sabayon of sauzen aankomt. Door hun dikkere bodem verspreidt de warmte zich geleidelijk en wordt de kans op zoete omeletten tot een minimum beperkt. Zo lukt het telkens weer om de perfecte sabayon te maken. Serveer sabayon ook eens in een leuke weckpot en verras je gasten met een originele presentatie!

Ingrediënten (2 personen)

  • 3 eidooiers
  • 6 eierdopjes kristalsuiker
  • 9 eierdopjes kriekbier (bv. Mort Subite)
  • 2 bolletjes vanille-ijs
  • 10 kersen

Bereiding

  1. Snijd de kersen in twee, verwijder de pitten.
  2. Neem een koperen pan of een sauteuse met een dikke bodem. Doe hierin de eidooiers, suiker en het kriekbier. Klop even los.
  3. Zet de pan op een zacht vuurtje en klop de sabayon op met een klopper. Klop in achten tot de sabayon mooi homogeen en ingedikt is.
  4. Lepel een bolletje vanille-ijs in een weckpot/ kommetje en schep er de kersenhelften over. Schep er nadien de sabayon over.