Menu

Enoteca del Berebene in Oostende

Enoteca del berebene-1

Nu de zon eindelijk begint te schijnen is het ideaal om eens een dagje naar zee te plannen. Onlangs ontdekte ik een nieuw en smakelijk adresje in Oostende: Enoteca del Berebene brengt een vleugje Italië naar onze kust.

De Italiaanse chef heeft roots in Bari, gelegen in Zuid-Italië en het hart van de cucina povera. Het wil wel lukken dat ik vorige zomer deze fijne streek en haar specialiteiten leerde kennen. Vooral de oriechiette, olijfolie en de stracciatella zijn me erg bijgebleven. Ook in Oostende ben ik aangenaam verrast bij het binnenkomen. Qua interieur zeker niet kitsch Italiaans maar warm en huiselijk. De gerechtjes staan uitgestald op een kast aan de ingang en de charcuterie wordt vers afgesneden met de Berkel-snijmachine. Zo heb ik het graag!Enoteca del berebene-2

Enoteca betekent eigenlijk letterlijk wijnwinkel. In Italië vind je ze overal en worden er lekkere wijnen en allerlei delicatessen geproefd en verkocht. Persoonlijk vind ik het dan ook jammer dat we niet meteen een uitgebreide wijnkaart krijgen wanneer we hier plaatsnemen. De sfeer van een echte Italiaanse enoteca mis ik hier nog wel een beetje. Maar de glimlach én vooral de gerechten van de Italiaanse chef maken veel goed.

Enoteca del berebene-3

We starten met gekookte ham met truffel en stracciatella, het binnenste, romigste deel van de mozzarella en een typische specialiteit uit Zuid-Italië die je maar op weinig plekken in België kunt vinden. Gewoonweg overheerlijk! Dit mag je mij elke dag serveren. Ook de vitello tonato wordt hier gemaakt met carpaccio van kalfsvlees in plaats van kalfgebraad. Origineel en zeer lekker. Nadien nemen we een pasta alle vongole. Zoals het hoort maar wél met dikkere handgemaakte spaghetti. Ook de dorade met tomatensaus en orecchiette, typische oortjespasta uit Puglia, smaakt ons. De desserts mogen voor mij wat eenvoudiger en lichter. Al zullen sommigen allicht wel bezwijken voor de carpaccio van chocolade.

Ook proeven?

Kijk op www.espacedivin.com voor meer info.

Met dank aan Visit Oostende.