Menu

Steak tartaar & Chinon, het perfecte duo

steak tartaar 1

Steak tartaar is een van mijn favoriete gerechten tijdens de lente. Het is een echte klassieker in de brasseriekeuken. Heerlijk wanneer je ‘m lekker pittig op smaak brengt en serveert met zelfgebakken frietjes. Nog beter wordt het met een glaasje Chinon wijn.

Steak tartaar wordt gemaakt van versgemalen of fijngesneden rundvlees. Dat fijne vlees wordt dan op smaak gebracht met worcesterssaus, gesnipperde sjalot, kappertjes, ketchup, mayoinaise, zwarte peper van de molen en soms ook een eidooier. Wie houdt van een pittige steak tartaar mengt er vaak ook nog enkele druppels tabasco onder. Overheerlijk! Zalig wordt het wanneer je de steak tartaar serveert met versgebakken frietjes, mayonaise en een frisse salade.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik vorige week werd uitgenodigd om te proeven van de steak tartaar van het huis in combinatie met Chinon wijn bij La Branche D’Olivier. Bij La Branche d’Olivier is de rundstartaar een van de vaste waarden: “Het is geen klassieke tartaar,” vertelt Pascal Grave, eigenaar van de zaak, “wij voegen immers ook ansjovis, parmezaan, piment d’Espelette en nog enkele andere geheime ingrediënten toe.” De Loirewijnen behoren tot de lievelingen van de eigenaar van het Ukkelse restaurant. En de pairing tussen tartaar en Chinon? In zijn ogen een uitstekend huwelijk, in het bijzonder met een ‘Cuvée Domaine’ 2012 van Bernard Baudry, “een wijn die getuigt van veel verfijning en elegantie”, aldus Pascal.

Steak tartaar 4

Steak tartaar 3

Bij het binnenkomen werden we vriendelijk ontvangen en naar ons tafeltje gebracht. We startten met een lekkere huisbereide rilette van varkensvlees met rustiek brood. Mijn liefje kon er niet genoeg van krijgen! Nadien volgde de huisbereide steak tartaar met een frisse salade en frietjes. Het vlees was fijn versneden en mooi op smaak gebracht. De Chinon wijn paste er perfect bij en gaf het gerecht wat extra karakter. Ik vond het enkel jammer dat de frietjes en de mayonaise niet huisgemaakt waren. Toch genoten we van dit smakelijke duo in deze authentieke brasserie in de bossen van Ukkel. Een perfecte match!

Steak tartaar 5