Menu

Les Jeunes Restaurateurs d’Europe

0046_miv_3230JRE oftewel Les Jeunes Restaurateurs D’Europe is een vereniging van jonge, talentvolle restauranthouders. Ze delen allen dezelfde passie voor hun vak en behoren tot de top van de Europese gastronomie. Twee weken geleden werd het eerste ‘Fine dining with JRE’ event georganiseerd. Dat het een lange, fantastische avond werd!

Ik leerde JRE voor het eerst kennen tijdens mijn bezoek aan ’t Badpaviljoen in Nederland. Hier werd ik aangenaam verrast door de gastronomische gerechten en originele smaakcombinaties. In totaal telt JRE maar liefst 320 leden in Europa, verspreid over 12 landen. De leden van JRE combineren hoogwaardig culinair vakmanschap met respect voor lokale tradities en producten. Ze brengen klassieke gerechten met een innovatieve en hedendaagse twist. Daarbij vind ik het fantastisch dat deze jonge chefs onderling heel solidair zijn en hun kennis vooral willen delen, niet alleen met hun gasten maar ook met andere gelijkgezinde chefs. Dat mondt dan weer uit in heel wat culinaire kruisbestuivingen waar ik twee weken geleden getuige van mocht zijn. Ik werd uitgenodigd voor een heus galadiner in het domein van het kasteel van Arondeau in Roucourt (ver weg in de Ardennen!) volledig verzorgd door de JRE chefs. Het was de eerste editie van een 20 handen diner dat ‘Fine Dining with JRE’ gedoopt werd.

Het werd een serieus tripje maar gelukkig was ik in het fijne gezelschap van bloggers Caroline van Avocado van de Duivel en Ellen van Kokerellen. Later voegde ook Kristof van Meersmaak zich bij het gezelschap. Eerst werden we onthaald op de receptie. De Pommery champagne vloeide rijkelijk en ook onze honger werd onmiddellijk gestild door een aantal verzorgde hapjes.

0005_miv_61680033_miv_31890008_miv_61810059_miv_63670265_miv_7142

Op het menu (bekijk de prachtige foto’s in de galerij):

 • Zalm lage temperatuur/gel van dashi/pickles van venkel van Les Gribaumonts, geleid door ex-Lady Chef Lisa Calcus
 • Rundstartaar/oester/mierikswortelcrème van La Gloriette
 • Gemarineerde tonijn/sorbet van komkommer/wasabi van La Fleur De Thym
 • Cervena tataki/Thaïse curry van Onder De Toren
 • Ganzenlever/noot/Odineke bier van A Priori
 • Parmentier ‘New Style’ van Délice Du Jour
 • Salma/sinaasappel/gember/pindanoot van L’Amandier
 • Quinoa black&white/structuren van butternut/guacamole zalf van Culinair
 • Leng/gerookte aubergine crème/vinaigrette van lookboter van Hostellerie Saint Nicolas
 • Kalf lage temperatuur/Europese kreeft/choron espuma van L’impératif
 • Pas de Rouge van Kaastmeester Van Tricht
 • Eendenlever/appel met truffelhoning/limoen/rode biet van Lucana
 • Chocoladesigaar/gerookt as & chocoladekei/perziksoep/atsina van Ô De Vie

Mijn favorieten? De parmentier new style en de gemarineerde tonijn vond ik fantastisch. Ook het op lage temperatuur gegaarde kalfsvlees met Europese kreeft en de Pas de Rouge kaas van Kaasmeesters Van Tricht waren overheerlijk. Maar wat ik vooral onthouden heb aan het diner is dat de passie voor het culinaire hier echt mensen heeft verenigd. Zowel de chefs als de kelners maar ook de gasten dragen de liefde voor het lekkere eten en vooral het delen ervan in hun hart.

Bij deze rest mij dus een woordje dank voor Backstage Communication & JRE voor de uitnodiging maar ook Ellen, Caroline en Kristof voor de fijne babbel!

0047_miv_3236

 

Foto’s: Triptyque.