Menu

Laurent en zijn Marché-Couverts

Restaurant Marché Couverts in Antwerpen

Marchécouverts3

Na meer dan 20 jaar ‘A la Ville’ besloot Laurent Olives dat het tijd was voor iets nieuws. Een reis naar de States inspireerde hem tot een nieuw concept: Marché -Couverts. Afgelopen donderdag verklaarde Laurent zijn ‘overdekte markt’ voor geopend.

Met deze blogpost wil ik eigenlijk terugkeren naar de roots. De laatste tijd is het zo druk geweest dat ik het gevoel heb dat ik nu gewoon even terug moet naar de essentie van het koken, naar topproducten en authenticiteit. Die essentie leerde ik kennen bij chef Laurent Olives, die meer dan 20 jaar het restaurant ‘A la Ville’ uitbaatte. Ik woonde hier vroeger vlakbij en deed studentenwerk in het restaurant. In het begin concentreerde ik me vooral op het werk in de zaal maar de heerlijk geurende gerechten van Laurent deden me maar al te vaak de keuken insluipen.

Marchécouverts1

Marchécouverts2

Laurent bakte ook macarons, veel macarons. Hij serveerde ze bij de koffie, op cateringopdrachten en ook op Antwerpen Proeft waren de macarons in no time uitverkocht. Ja een deel van mijn macaronverslaving is toch echt aan hem te wijten. Ik heb hem ook honderuit gevraagd voor de beste tips & tricks om zelf macarons te maken. En met zijn hulp is het me uiteindelijk ook gelukt. Laurent Olives, geboren in het dorpje Albi, in Zuid-West Frankrijk, met een klinkende naam die hem wel tot chef moest dopen. Zijn keuken is klassiek Frans met een mediterrane zuiderse toets. In zijn nieuwe traiteur-restaurant gaat ook Laurent terug naar zijn roots en de essentie. Hij focust opnieuw op topproducten en kwalitatieve gerechten. Hij geeft klassiekers steeds een originele twist zonder daarbij die geliefde essentie te verliezen.

Marchécouverts4

Laurent is een man naar mijn hart. Hij kookt met een ongeziene fierheid en vertelt maar al te graag anekdotes bij bepaalde gerechten en producten. Als jobstudent moest ik tot vervelens toe de namen en smaken van zijn assortiment Franse kazen vanbuiten kennen en elk gerecht in het zwierig Frans kunnen voorstellen. Toen vond ik dat vooral hard werken, vandaag vind ik dat een passie.

Marchécouverts5 Marchécouverts6

Marché Couverts is zowel een traiteurszaak als een restaurant met dagelijks wisselende suggesties. Op de vaste kaart staan eerlijk geprijsde gerechten als coq-au-vin, verse sardines en pompoen gevuld met kalfsgehakt. Verder verse salades, originele eitjes, een assortiment aan kazen en charcuterie. Ook de huisgemaakte warme rilettes met versgebakken brood is een aanrader. Hou zeker plaats voor een dessertje want die zijn royaal én zoals het hoort. Aan een vlotte service is in zijn nieuwe restaurant nog wel wat werk maar amper 3 dagen na de opening kan je ook geen perfectie verwachten.

Marchécouverts7 Marchécouverts8

En laten we het niet vergeten, deze blogpost ging over de essentie: de passie van een chef en de schoonheid van een topproduct. Daarom veel respect en succes gewenst voor Laurent, van wie ik veel geleerd heb, en voor Jan, de kracht die hem steeds ondersteunt.

Marché-Couverts (traiteur, restaurant, épicerie, events)
Lange Koepoortstraat 11
2000 Antwerpen
03/ 232 95 76
Di-Za: 10-18 uur en Zo: 9-16 uur