Menu

De kolonie van Sarah en zelfgemaakte waterkefir

waterkefir

Het is altijd fijn om mensen te leren kennen met dezelfde passie voor lekker eten en drinken. Nog leuker wordt het wanneer je door hen iets nieuws ontdekt en je dingen van elkaar kan leren. Zo ontmoette ik Sarah, Pie en hun kolonie…

Via mijn freelance werk leerde ik Sarah kennen. Sarah is minstens even gepassioneerd door eten als ik. Ze vertelde me tijdens een shoot over haar waterkefir en haar kolonie. Waterkefir is een biologische zelfgemaakte licht bruisende drank die dan later ook nog eens een soort probiotica blijkt te zijn. Het leuke is dat eenmaal je de levende waterkefirkorrels hebt aangeschaft, je eindeloos je eigen drank kan maken en anderen een deeltje van jouw kefirkolonie kan meegeven zodat ze zelf aan de slag gaan. Door de kefirkorrels (vergelijkbaar met de korrels in kefiryoghurt) te mengen met suiker, water en vruchten gaat de drank als het ware fermenteren en licht-bruisend worden. De korrels zullen zo dus verder aangroeien. Het klinkt een beetje gek omdat je dus met levende bacteriën (aka de kolonie) een eigen drankje maakt. Maar het is eigenlijk heel simpel en leuk om te doen. Bovendien is waterkefir heel gezond voor de spijsvertering en lekker. Waterkefir drink je puur, met extra vruchten, tonic,… Proberen maar!

Ingrediënten

  • 100 g waterkefirkorrels
  • 50 g biologische rietsuiker
  • 1 biologische citroen (als de citroen bespoten is, gaan de bacteriën dood)
  • 2 biologische gedroogde vijgen
  • 1,5 l kraantjeswater

Nodig:

  • 1 grote glazen weckpot
  • 1 glazen fles
  • 1 plastic zeefje (bij aanraking met metaal gaan de kefirkorrels dood)

Bereiding:

  1. Doe de kefirkorrels op de bodem van de glazen weckpot.
  2. Snijd de citroen in twee en leg deze mee in de weckpot samen met de twee vijgen en de suiker.
  3. Giet er het water bij tot de pot vol is. Sluit luchtdicht af en laat zo’n 48 uur staan.
  4. Zeef de korrels uit de waterkefir en giet de drank in een glazen fles. Zet koel weg.