Menu

Vitello tonato burgers met rozemarijnfrietjes uit de oven

Vandaag deel ik een van mijn favoriete recepten uit mijn kookboek ‘Alle dagen vakantie’. Deze kalfsburgers zijn geïnspireerd op het klassieke vitello tonatogerecht uit Italië, waarbij men kalfslapjes combineert met een tonijnsausje. Ik maakte een hippe burgerversie van deze klassieker. Superlekker met de rozemarijnfrietjes erbij!

Vitello tonato burgers met rozemarijnfrietjes uit de oven

Ingrediënten

  • 4 kalfsburgers

 Voor de vitello tonatosaus:

  • 1 klein blikje tonijn
  • 2 el mayonaise

 Voor erbij:

  • 2 bolletjes mozzarella
  • 4 hamburgerbroodjes of pistolets
  • 100 g salademengeling
  • 16-tal zongedroogde tomaatjes
  • 2 el appelkappertjes
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

 Voor de rozemarijnfrietjes:

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

 Bereiding

  1. Snijd de aardappelen in frietjes (je hoe ze niet te schillen) en blancheer ze kort even in gezouten water (ze moeten niet helemaal gaar zijn).
  2. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Giet de frietjes af, dep ze droog en schik ze op een bakplaat met bakpapier. Hak de rozemarijn fijn en strooi over de frietjes. Kruid met peper, zout en bedruppel de frietjes met olijfolie. Zet ze zo’n 20 à 25 minuten in de oven.
  3. Mix het blikje tonijn met de mayonaise tot een gladde saus.
  4. Laat de mozzarella uitlekken en snijd in schijfjes. Snijd de hamburgerbroodjes in twee. Bak de kalfsburgers kort langs beide kanten aan in een pan met wat olijfolie. Laat ze nog zo’n 15 minuten verder garen in de oven (ze kunnen bij de frietjes). Leg de laatste 5 minuten ook de broodjes (maak ze eerst een klein beetje nat) erbij in de oven op een rooster.
  5. Haal de broodjes en de kalfsburgers uit de oven. Leg de vier onderzijdes van de broodjes op de borden. Schik er de salademengeling op. Leg er dan de kalfsburgers, de mozzarella en de zongedroogde tomaatjes op. Lepel er wat van de vitello tonatosaus over en sluit de broodjes. Serveer met de rozemarijnfrietjes en de appelkappertjes.

Receptje uit Alle dagen vakantie, € 24,99, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts