Menu

8 x proeven van het Mexicaanse Tulum

Eindelijk heb ik nog eens de tijd gevonden om verder te schrijven over Mexico. Want het lijkt alsof iedereen rond mij plots naar dit prachtige land vertrekt, dus blogposts en to visit lijstjes dringen zich op he ;-). Deze keer schrijf ik over Tulum, waar ik mijn hart letterlijk en figuurlijk verloren heb.

Tulum is hot and happening, het is er compleet anders dan in de rest van Mexico maar het is er echt fantastisch! Een waar paradijs van helder turkoois water, poederwit zand, prachtige hotels, hippe bars en winkeltjes. Tulum heeft misschien weinig authentiek Mexicaans, dus ik vind dat je zeker ook even langs de minder ontwikkelde plekken moet, maar het is er zo mooi en nog veel beter het eten is er gewoonweg fantastisch!

Tijdens onze rondreis in Mexico gingen we helemaal van Cancun naar Holbox naar Merida, Uxmal, Campeche, San Cristobal de las casas, Palenque, Calakmul en Tulum. We zagen naast toeristische plekken dus ook het echte authentieke Mexico. Onze hotels waren zeker goed maar vrij eenvoudig en ook het eten was vaak basic. Laten we zeggen dat ons eerste deel een reis was en Tulum een ware vakantie om af te sluiten. Allebei prachtig maar oh zo anders.

1 Het begon al in ons hotel: Nomade. Wauw het was er zo mooi! Wij deden er aan ‘glamping’ in één van de luxetenten met buitenbadkamer. Zalig! Ook de service, inrichting, sfeer en oh boy het ontbijt waren gewoonweg fenomenaal!

2 Bij ons hotel hoorde La Popular, een seagrillrestaurant waar ik misschien wel de beste vis van mijn leven gegeten heb. Vers van de dag, op zijn geheel gegrild met kruidenboter en allerlei groenten. Met de voeten in het zand en een prachtig uitzicht. Niet goedkoop maar elke peso waard!

3 Ik had eigenlijk kei hard uitgekeken naar onze reservatie bij Hartwood maar dat viel eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik vond het er ontzettend druk, de service ging zo snel en de prijzen zijn veel te duur in verhouding tot het weinig verfijnde eten. Maar…vlakbij Hartwood ligt Arca en daar heb ik misschien wel het allerlekkerst gegeten in mijn hele leven. Wauw! De chef José Luis werkte hiervoor in de pop-up van Noma en dat was er absoluut aan te merken. Mijn favoriete gerechtjes: stoverij van maïs met kreeft, softshell crab, bbq mergpijpjes en mamey (een vrucht tussen zoete aardappel en avocado waarvan het sap van de pit naar amaretto smaakt, dat zegt genoeg!). Gewoonweg overheerlijk!

De sfeer was er echt zalig. Het ruige van de chefs achter de barbecue in combinatie met de verfijnde gerechtjes en het persoonlijke verhaal van José Luis. Na veel te veel eten en cocktails zakten wij zo ontzettend blij in een hele diepe slaap. Wat is Mexico toch fantastisch!

4 Bij Murmur zijn we eigenlijk heel toevallig beland. Het was snikheet en wij waren iets te ambitieus voor een lange wandeling. We werden letterlijk geleid door honger en dorst en we hadden ons helemaal niet aan zo’n fantastische lunch verwacht. We zijn diezelfde week speciaal nog eens teruggekeerd! Denk aan overheerlijke cocktails, tostada’s met pulled pork, taco’s met slow cooked rib, in houtskool gegrilde biet (dat is hier blijkbaar een ding en zo lekker!). En dat dessert! van mango met kokos was zo heerlijk fris en romig tegelijk! Hiervoor alleen al wil ik ooit terug naar Tulum!

Ohja blijf nadien ook zeker nog even hangen want er zijn leuke super mooie winkeltjes vlak over het terras waar je echt leuke dingen vindt!

5 La Rosa negra haalt je alleen al binnen door de prachtige inrichting. De muziek staat er luid, de sfeer is er overweldigend en de gerechten zijn pure luxe. Wij hielden het vrij bescheiden (want luxe komt hier met een stevig prijskaartje) en kozen voor softshellcrab taco’s, rib taco’s en gegrilde bbq groenten. Top!

6 La Zebra is één van de mooiste plekjes in Tulum om te genieten van de ondergaande zon. Bestel er bangelijk goeie cocktails voor een aperitief of blijf er de hele avond hangen voor hapjes of een diner met uitzicht op zee.

7 Vergeet zeker niet om vanuit Tulum beach ook eens een uitstapje te maken naar Tulum Pueblo (het dorp). Hier vind je al een glimp van het meer authentieke Mexico. Wij lunchten er bij De Cielo, een super hip plekje voor heerlijke juices en gezonde Mexicaanse bowls. Onderweg nipten we nog van een verse kokosnoot en shopten we nog wat kleurrijke spulletjes als souvenir.

8 Minder culinair maar zeker een must do zijn de prachtige ruines in Tulum! Tulum is namelijk de enige oude mayastad die aan zee ligt. Mooi, woest en uniek ondanks dat het intussen toch vrij toeristisch is.

Ja Tulum, je hebt voor altijd mijn hart gestolen! Ook omdat mijn fantastische lief er mij in april op het strand ten huwelijk vroeg. Waarop ik volmodig en dolgelukkig ja antwoordde. Ja tegen Tulum ja tegen mijn liefje die ik zo ontzettend graag zie!

Nogmaals ontzettend veel lof voor pizzahut en connections, dankzij jullie mocht ik deze fantastische reis winnen!