Menu

Inbox: van Seppe Nobels en Roger Van Damme tot roze ruby chocolade, verslavende rum en Venetië

De inbox van een culinair journalist en foodblogger? Ja die zit vaak serieus vol! Omdat ik het gevoel had dat ik niet alles meer met jullie kon delen zoals ik het wilde, roep ik deze nieuwe rubriek in het leven: inbox. Over de persberichten die bij mij bleven hangen, chefs waarvan ik onder de indruk was, drankjes die me smaakten, hotspots waar ik graag lang bleef plakken, kookboeken die een plekje in mijn kast verdienden en zoetigheden waar ik niet genoeg van kreeg. Laat gerust weten wat jullie ervan vinden, ik ben erg benieuwd of hij in de smaak valt ;-)!

Topchef

Toppatissier Roger Van Damme kookt met Parmaham

Paraham in desserts? Toegegeven, het klinkt op het eerste zicht een beetje raar maar eigenlijk is het fantastisch lekker. Nog beter als je werelds beste patissier Roger Van Damme er zijn ding mee laat doen! Want hij toverde voor ons een volledige dessertenmenu met parmaham op tafel. Stuk voor stuk echte kunstwerkjes. Mijn favoriet? Moeilijk om te kiezen! Maar deze verfijnde bruscetta met prosciutto als amuse vond ik alvast heerlijk. Als dessert kies ik voor het kunstwerk met eitje, pannenkoek en krokantje van ham of de omelet Siberienne nieuwe stijl.

Proeven van het beste groenterestaurant van België: Pastorale**

Of ik de Pastorale wilde gaan uittesten? Natuurlijk! Het restaurant werd onlangs volledig vernieuwd en wij hadden het geluk om buiten te kunnen aperitieven met een glaasje Bollinger. Heerlijk om te zitten in de tuin met uitzicht op een beeld van Jan Fabre! De amuses waren gewoonweg top: appelwortel, rode kool met appel, gebrande prei met dille,… groenten worden hier echt terug in de hoofdrol gezet. Mijn favoriet gerecht van de avond: de tuin op het bord met asperges uit Werchter, radijs, venkel en ricotta. Hemels en bijna te mooi om op te eten.

Seppe Nobels brengt James Joyce terug tot leven

Seppe Nobels en James Joyce? Ja dat mocht ik vorige week aan de lijven ondervinden want de Universiteit Antwerpen sloot haar symposium rond deze bekende schrijver af met een wel heel speciaal diner. Voor de gelegenheid werden culinaire fragmenten uit de boeken van Joyce geselecteerd die topchef Seppe Nobels dan weer interpreteerde tot hedendaagse gerechten. Zo bleek duif erg populair te zijn in zijn boeken en dus verscheen er ook duif op ons bord, lekker sappig en perfect rosé gebakken trouwens. Wist je dat Joyce ook wel fan was van Antwerpen? Hij heeft er zelfs ooit een bolleke gedronken! Ook het delen van de gerechten verwees opnieuw naar de teksten van deze beroemde schrijver die maar al te graag zijn kennis deelde met anderen. Een uniek diner voor alle zintuigen!

 Hotspot

The roof is on fire

Eén van mijn favoriete weekendplekjes van het moment? De rooftopbar van Black smoke. Geen stijf gedoe, wel veel sfeer, urban city vibes, steengoede cocktails en barfood om duimen en vingers bij af te likken!

Zurenborg krijgt gelateria

Vorig jaar zat ik er zo om te zeuren en nu hebben wij eindelijk een crèmerie achter den hoek. Beter nog zelfs: een authentieke Italiaanse gelateria van het gelijknamige restaurant Enoteca Savini. Het ijs met ricotta en vijgen is zo goed!

Lekker leesvoer

Vier seizoenen in Venetië

Wie al eens in Venetië geweest is, weet dat de stad moeilijk te doorgronden is. Je hebt de vele toeristische trekpleisters maar daarachter schuilt een heel eigen cultuur met unieke culinaire gewoontes. Dat vond ook Russel Norman (bekend van de Polpo restaurants in Londen). Hij besloot om er een jaar te gaan wonen om zich te laten onderdompelen door de vier seizoenen van het Venetiaanse leven. Het resultaat pende hij neer in een prachtig boek vol persoonlijk anekdotes en authentieke recepten. Eentje om bij weg te dromen.

In de barkast

Getting hooked

Vroeger had ik eigenlijk niks met rum maar onlangs proefde ik van Hooked, een small batch rum van de zogenaamde ‘booze brothers’ uit Roeselare. Zij zagen wel potentieel in het produceren van één van de oudste spirits ter wereld. Ze stopten dan ook heel wat research in de ontwikkeling van hun rum. Ze wilden er eentje met minder suiker die ook puur gedronken kon worden maar die ook de bartender kan plezieren in allerlei cocktails. Het resultaat: Hooked, spiced rum, een rum die echt verslavend lekker is. Gewoon zo om van te nippen in een glaasje of om mee te experimenteren in de keuken. Wordt vervolgd…

Zoete zonde

Ruby Ruby Ruby… bij DelRey

Maandenlang keek ik uit naar die eerste hap van de nieuwe roze chocolade die Callebaut heeft ontwikkeld. Ja de chocoladewereld stond heel even stil voor deze baanbrekende nieuwe delicatesse. Geen kleurstoffen, puur natuur en uniek van smaak,… het leek bijna te mooi om waar te zijn. Enkele maanden geleden kreeg ik één van de eerste stalen opgestuurd  en my god wat is dit lekker! De zachtroze chocolade proeft een beetje naar bessen en is lichtzurig maar oh zo goed! Helemaal geweldig ook dat één van mijn favoriete chocolatiers DelRey er een eigen Ruby box mee heeft gemaakt vol roze zoetigheden.