Menu

Antwerpse chefs koken over de grenzen heen

In Antwerpen zijn we gezegend met tal van goede restaurants, bars en speciaalzaken. Heerlijk ook om te zien hoe jonge topchefs helemaal gaan voor hun eigen ding en zich vol passie storten in de culinaire wereld. Helemaal fijn als onze chefs ook in het buitenland opgemerkt worden. Enkele weken geleden mocht ik dat aan de levende lijve ondervinden tijdens het allereerste Antwerp Pop up diner in Parijs. 

Toegegeven het event ‘Omnivore’ was mij tot voorheen eigenlijk onbekend. Maar enkele weken geleden kreeg ik een enthousiaste uitnodiging in de bus voor een dagje culinair Antwerpen op ‘Omnivore’. Omnivore blijkt een jaarlijks event dat georganiseerd wordt voor en door jonge topchefs. Men wil volop inspelen op de trends van vandaag en morgen. Elk jaar worden er dan ook zowel Parijse chefs als jonge chefs uitgenodigd om lezingen of demo’s te geven. Dit jaar kleurt de delegatie vooral Antwerps met Dennis Broeckx en zijn vrouw Ellen, van l’Epicerie du Cirque, Bar Palmier & Moss en hun jongste telg Racine. Het team wordt vervolledigd door Davy Schellemans van De Veranda, Frédéric van Kaasaffineurs Van Tricht, Sander Goossens van Domestic (mijn vaste bakker by the way!), Sven de Kleermaeker van brouwerij De Koninck en Adriana Zafiris & Frédéric Chastro van Soma. Stuk voor stuk toppers waar Antwerpen terecht trots op mag zijn.

Tijdens de dag krijgen we de kans om het jonge koppel van Soma aan het werk te zien. Zij bereiden hun bekende foie gras bereiding met uitjes en zachte briochebroodjes. Ik word meteen herinnerd aan de fantastische smaak van dit gerecht (ik ben er al geweest en vond het echt top!) . Wegens tijdsgebrek heb ik hier nog niet over geblogd maar ik denk dat ik nog maar eens terug moet. Je kan nooit genoeg proeven, toch?

Ook Frédéric legt vol enthousiasme uit waarom hij de passie van zijn vader Michel enthousiast voortzet. Ik ken weinig mensen die zo innemend kunnen spreken over kaas dan hij.

‘S avonds nemen we plaats aan een lange tafel voor het eerste Antwerpse pop-up diner, bereid door team Antwerp. Toegegeven er waren nog wel wat schoonheidsfoutjes. Zo waren sommige gerechten voor mij niet helemaal on point. En het kan aan mij liggen maar voor mij mocht alles wat meer Belgische trots en Antwerpse durf hebben. Een mooi stukje Noordzeevis, wat oerdegelijke filet d’Anvers of een dessert met Antwerpse handjes? Een woordje persoonlijke uitleg van de chefs erbij? Misschien moeten de Fransen ons toch nog een dosis van hun chauvinisme geven! Mijn gezelschap is het daar alleszins over eens. We lachen en praten de hele avond over de geneugten van het leven, les goûts et les couleurs et la vie à Paris.