Menu

Under the Palm Trees bij l’Epicerie du Cirque

Nog geen jaar geleden openden Ellen en Dennis Moss en Bar Palmier. Daarna volgde in een sneltempo Racine op ’t Pakt, een deelname aan Omnivore en Antwerpen Proeft. Gisteren maakten ze hun nieuwe hoofdstuk compleet en openden ze trots de deuren van Under The Palm Trees.

Ik hou er wel van, van mensen die intens leven. Die in een jaar tijd doen wat anderen in 5 jaar tijd klaarspelen. Den aard van ’t beestje ’t schijnt. Al lijkt het alsof de sapjes van Racine toch wel een erg serieuze energieboost hebben gegeven aan dit duo.

Op Antwerpen Proeft vertelde gastvrouw Ellen dat het nog een werf was en dat het echt spannend werd maar daar viel gisteren, nog geen week later, niks meer van te bespeuren. Under the Palm Trees bevindt zich letterlijk onder de palmbomen van Bar Palmier met wortels in de Antwerpse (kelder)grond. Dat trekt zich ook door in de keuken. Ellen: “Wij gaan vaak naar het buitenland en telkens als we terug thuis komen, denk ik ‘wauw wat hebben we hier toch geluk in België.’ Zoveel topingrediënten!

“In ons nieuwe concept willen we echt gaan voor lokale, seizoensgebonden ingrediënten”, aldus Dennis. “We willen echt tot bij de boeren en producenten gaan, zelf topproducten uitkiezen en ons menu telkens aanpassen. Natuurlijk zul je hier tijdens het aspergeseizoen enkele weken asperges vinden, maar dan telkens anders gecombineerd met ingrediënten van het moment. Het menu zal wekelijks wisselen.”

Wie vroeger nog bij L’Epicerie du Cirque proefde, kon zich verwachten aan een vast menu. Hier onder de palmbomen zal je de keuze hebben tussen 3 vis-, 3 vlees- en 3 vegetarische gerechten. De porties zitten ergens tussen een voor- en hoofdgerecht in dus je kunt zelf combineren naar eigen smaak.  Of je gaat voor een #kleinideeke en laat chef Dennis 7 kleinere gerechtjes kiezen.

Qua wijnen blijft Ellen doorgaan op het zelfde elan. Natuurwijnen van kleinere oplages en producenten met een eigen verhaal zijn haar paradepaardje. “Hiervoor kijken we wel buiten de landgrenzen”, zegt Ellen. “Europa heeft zoveel moois te bieden!” De flair waarmee ze de wijn aan tafel presenteert is bijna ontroerend. Deze madam heeft een enorme liefde voor het vak en dat smaakt.

Wie niet van wijnen houdt, nipt hier van Belgische topbieren of verse slow pressed juices van Racine.

En de kaart? Wel ik mocht gisteren tijdens de lunch al even voorproeven: een tartelette van radijs met geitenkaas als amuse gevolgd door een bereiding van Oosterscheldekreeft met wortel en duindoornbes. Zeer smaakvol, on point en met het juiste evenwicht tussen verschillende structuren. Nadien asperges zoals het hoort met amandel, dille en kaviaar. Fris, vernieuwend en origineel opgevolgd door een kwarteltje uit de regio rond Zoersel met rode radicchio en fris-zure rabarber. Last but not least: ijs van rode biet met verse aardbeien, karnemelk en steranijs. Dat het er gewoon boenk op was!

Foto: Marie Monsieur

Of het dan niet gek is om te eten in een kelder? Wel ik was zeer aangenaam verrast.  De authentieke elementen van de vroegere bakkerij, grote kelderramen en warme materialen maken dit tot een trendy urban plekje. Denk aan een grote lederen tafel als centerpiece, poederroze kuipstoeltjes en hippe barkrukken aan de open keuken. En wie na zijn diner toch even nood heeft aan wat daglicht verhuist gewoon naar de bar boven waar de palmbomen zachtjes wuiven.

Ook proeven?

L’Epicerie under the Palm Trees
Volkstraat 13
2000 Antwerpen
Gesloten op maandag, dinsdag en woensdagvoormiddag.
www.lepicerieducirque.be